Amerika
Amerika is ’s werelds
tweede grootste producent van whiskey (in dit geval dus met de
extra ‘e’, zie ook Whisky of Whiskey?).
Er zijn 6 soorten Amerikaanse
whiskey’s met elk hun eigen productiemethoden en ingrediënten,
namelijk: bourbon, Tennessee, rye
(rogge), corn (mais),
wheat (tarwe) en
blended.
Whiskey werd in de 18e
eeuw geïntroduceerd door Ierse en Schotse immigranten. De pioneers
beschikten echter niet over turf of gerst en waren dus verplicht om
andere ingrediënten te gebruiken in de productie. Ook het klimaat en
de grond verschilden drastisch van de heimat van de whiskey. Het
mengen van verschillende granen werd gaandeweg een kunst, maar de
Amerikaanse whiskey’s hebben nog maar weinig uitstaans met de Schotse
of Ierse dram. De Amerikaanse wet
schrijft zeer strikt voor wat op het label moet verschijnen om de 6 whiskey-vormen te onderscheiden.
Bourbon
Alle whisky’s van het type bourbon
worden in de staat Kentucky gemaakt. Vroeger was dat in Bourbon
County, maar tegenwoordig zijn er enkel nog distilleerderijen in het
noordoosten van de staat. De naam is overigens afkomstig
van de methode, niet van
de plaats. Bourbon
bevat minstens 51% mais en het distillaat moet een alcoholpercentage
beneden de 80% hebben. Daarna dient de spirit
in Amerikaanse eiken vaten gerijpt worden gedurende minimaal twee
jaar. Dankzij het hoge gehalte aan vanillins
(natuurlijke oliën in het hout) krijgt bourbon
zijn typische vanilleachtige smaak. Het warme klimaat en het gebruik
van nieuwe vaten zorgt er voor dat bourbon
een veel korter rijpingsproces doormaakt dan zijn Schotse of Ierse
neef. De wet verbiedt toevoeging van kleur- of smaakstoffen. Er zijn
verschilende distilleerderijen in Kentucky, met elk hun eigen recept:
Bernheim, Buffalo Trace,
Four Roses,
Heaven
Hill, Jim Beam,
Maker’s Mark,
Wild Turkey en
Woodford Reserve.
Tennessee whiskey
Deze whiskey lijkt zeer sterk op bourbon, aangezien de verhouding mais
tegenover de andere ingrediënten dezelfde is. Het verschil (afgezien
van het feit dat deze in Tennessee ipv Kentucky wordt geproduceerd)
zit hem in het feit dat het distillaat gefilterd wordt door
houtskool van de sugar
maple-boom. Dit proces neemt 10
dagen in beslag. Tennessee heeft slechts twee distilleerderijen:
George Dickel en
Jack Daniel's.
Rye whiskey
Rye is rogge.
De meeste roggewhisky’s worden gebruikt in
blends. De wet zegt dat minstens 51% rogge moet gebruikt
worden in de samenstelling, maar de rest van het productie- en
rijpingsproces is hetzelfde als voor de bourbon
of Tennessee whiskey.
Corn whiskey
Dit was de eerste soort whiskey die in Amerika gemaakt werd, omdat
mais een heel gemakkelijke teelt betrof. Hij moet voor maar liefst
80% uit mais bestaan en hoeft niet eens te rijpen. Normaliter
gebeurt dit voor slechts een maand of zes in gewone houten vaten of
vaten waarin voordien bourbon
werd gerijpt.
Wheat whiskey
Wheat whiskey bestaat uit
(minimaal 51%) tarwe. Ze worden op dezelfde manier gerijpt als
bourbon, Tennessee
en rye
whisky’s.
Blended whiskey
Dit zijn de veel voorkomende en in het algemeen goedkopere whisky’s.
Ze verschillen van de Schotse en Ierse blends
door het feit dat slechts 20% van de whisky effectief gerijpt heeft.
Onderstaand lijstje is een greep uit het grote aanbod, maar lang niet volledig:
- A. Smith Bowman (Virginia)
- Arizona High Spirits (Arizona)
- Balcones (Texas)
- Barton Distillery (Kentucky)
- Breuckelen Distilling (New York)
- Cacao Prieto (New York)
- Clear Creek (Oregon)
- Copper Fox (Virginia)
- Death' Door (Wisconsin)
- FEW Spirits (Illinois)
- Hartfield & Co (Kentucky)
- High West (Utah)
- Lost Spirits (California)
- Michter's (Kentucky)
- New York Distilling Co (New York)
- Peach Street (Colorado)
- RoughStock (Montana)
- Smooth Ambler Spirits (Virginia)
- Stranahans (Colorado)
- St. George (California)
- Tuthilltown Spirits (New York)
- Virginia Distillery (Virginia)
- Westland Distillery (Washington)
Er komen jaarlijks nog distilleerderijen bij.
-
Copyright (c) 2023 Whivie.be. All rights reserved.