Water of ijs?
Die vraag wordt veelvuldig
gesteld en is het voorwerp van menig controverse en soms zelfs
hevige debatten. Het toevoegen van water of ijs kan de whisky
zowel positief als negatief beïnvloeden. De meeste whisky’s met
een alcoholgehalte tussen 40% en 45% hebben meestal al wat water
toegevoegd gekregen door een proces dat men
cutting noemt. Dit gebeurt voor het bottelen om de smaak
af te stemmen op een grotere groep consumenten. Meestal gebeurt
deze cutting met natuurlijk water
dat te vinden is in de buurt van de distilleerderij.
Niets
toevoegen – Neat
Veel whiskykenners, ook wel connoisseurs,
menen dat je geen water (en zeker geen ijs) mag toevoegen aan een
whisky omdat je hem moet proeven zoals hij door de distilleerderij
oorspronkelijk gemaakt werd, in al zijn natuurlijke schoonheid en
complexiteit.
Water
toevoegen
Door het toevoegen van – een kleine hoeveelheid! – water kan je in
een whisky plots een heel stel nieuwe karakteristieken laten
losbarsten die je bij een neat
whisky niet zou geproefd hebben. Dit is zeker het geval bij
cask strength whisky’s of whisky’s met
een alcoholgehalte boven de 60%. Anders zou het hoge alcoholgehalte
de subtielere smaken helemaal kunnen wegbranden. Door een scheutje
water kan je de alcohol wat blussen waardoor de smaken toch tot hun
recht komen. Hoeveel water je precies moet toevoegen hangt
natuurlijk af van je persoonlijke smaak.
IJs
toevoegen
Het toevoegen van ijs ligt toch wel enigszins anders. In plaats van
de smaken beter tot uiting te laten komen, zal ijs de smaken eerder
maskeren of verhinderen om los te barsten, net zoals bij een goede
witte wijn die te koel geserveerd wordt. Het zal uiteraard meer
verfrissend zijn, maar de smaak zal eerder mat worden. De smaak zal
pas heropflakkeren nadat je ijs gesmolten is en de whisky weer kan
opwarmen, maar de dram is wellicht al te fel verdund om nog
tot zijn recht te komen. Daarom raad ik aan geen ijs toe te voegen
wanneer je een whisky wil proeven of ontdekken. Niets weerhoud je er
van ijs toe te voegen wanneer je gewoon een lekkere borrel wil
drinken op een zonnig terras.
Whisky
stones
Een alternatief voor het toevoegen van ijsblokjes – wanneer je wilt
vermijden dat je dram te fel wordt
verdund – bestaat op de markt. Je kan
je tegenwoordig in heel wat
whisky shops namelijk whisky
stones
aanschaffen. Dat is letterlijk te nemen, want het zijn effectief
stenen, weliswaar in de vorm
van ijsblokjes. Ze kunnen dus afgespoeld en hergebruikt worden.
Toch enkel te gebruiken op een
warme zomerdag, in onze opinie, wanneer je van een frisse borrel wil
genieten. Want ook deze stones koelen je
dram zodanig af dat heel wat smaak
verloren gaat. De whisky zal pas echt tot zijn recht komen wanneer
hij langzaam terug begint op te warmen.
Whisky
mixen?
Je kan whisky inderdaad mixen met verschillende dranken. Whisky-cola
is een populaire mix, alsook Irish Coffee. En in alle eerlijkheid is daar niets mis mee,
wat de connoisseurs er ook van vinden. Heel wat (goedkopere)
Amerikaanse bourbon of Schotse
blended whisky’s zijn dikwijls
speciaal hiervoor ontwikkeld. Een aantal whisky’s is zelfs – naar
mijn persoonlijke mening – alleen geschikt om te mixen dan om
straight te drinken (of om cocktailsaus
van te maken). Dat gezegd zijnde lijkt het mij anderzijds weinig
interessant om een kwalitatief hoogstaande (en eerder dure)
Single Malt te gaan mixen met frisdrank.
Uiteindelijk kan ik enkel maar mijn mantra herhalen: de keuze is aan
de drinker!
-
Copyright (c) 2023 Whivie.be. All rights reserved.